søndag den 29. november 2009

Hvem er fremtidens journalist?

Jeg håber det er mig.


På Ræsons mediekonference d. 28. november 2009 var der paneldebat om fremtidens journalist. Hvad skal journalister i fremtiden kunne, hvilke platforme skal der arbejdes på og hvor skal kvaliteten komme fra, når alle skal have kompetencer, der rækker langt ud over, hvad der blot kan betragtes som journalistisk håndværk. Journalistisk håndværk, der jo nødvendigvis må være kernekompetencen. Eller er det?

Til stede var Marc Blach-Ørsten, leder af Journalistik på RUC, Anne-Marie Dohm fra Danmarks Journalist Højskole og Susanne Hegelund, der er chef på TV-Avisen.

Når der er åbent hus I DR, deler de studerenede sig i 2 grupper, ifølge TVAs Susanne Hegelund. Der er dem, der vil lave afslørende og samfundskritisk journalistik. Og der er de andre. Dem, der vil være kendte.

Men, samtidig er de håbefulde studerende ikke klar over, hvad arbejdet som journalist virkelig indebærer.

For nutidens og måske fremtidens journalister består store dele af arbejdet i såkaldt versionering. Det indebærer at man skal opdatere allerede prostede nyheder i løbet af dagen. At nyhederne skal opdateres konstant til alle platforme, men især digitale. Men, samtidig er de håbefulde studerende ikke klar iver, hvad arbejdet som journalist virkelig indebærer. Altså er den gammeldags journalist, der arbejder stædigt og tålmodigt med en, og kun en, historie en saga blot. Samarbejde og evnen til at jonglere flere historier på en gang er kernekompetencer.

Mark Blach-Ørsten fra Ruc mener fremtiden ligger til RUCs journalister. Fordi tværfagligheden og den akademiske journalist er, hvad fremtiden vil efterspørge. Akademiske journalister er nødvendigt, hvis medierne skal kunne fastholde en stadig bedre og bedre uddannet brugerskare. Og som Mark Blach-Ørsten siger; "der er ingen cavlingpris til versionister".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar